Publisert

Trøndersk Matfestival på DalPro 5. – 7. august

Torsdag og fredag 10:00 – 17:00, Lørdag 10:00 – 15:00

Hjorteforing hver dag kl 11:00

Øyriket deltar på Trøndersk Matfestival et sted nær deg. Konseptet ble skapt i 2020, da den store matfestivalen ble spredd rundt i hele Trøndelag. På DalPro tilbyr vi gårdsbesøk og marked disse dagene sammen med flere av matprodusentene på Frøya og Hitra.

Vil du oppleve en hjort som spiser fra hånden din? Eller dra på gårdsbesøk for å smake på matskatter fra mat- og drikkeprodusenter i øyriket?
Disse vil du møte på markedet på DalPro:


DalPro Gårdsmat
Har hjort og villsau som lever det frie liv på Frøya og Hitra og beiter i lyng, urter, gress, einer, løvkratt og tang året rundt. Dyra er slaktet lokalt og behandlet på riktig måte for at kjøttet skal ha den aller beste kvalitet.
Bryggeriet Frøya
På Frøya i Trøndelag, helt ut mot havgapet, jobber de hver eneste dag for å levere like nydelig øl til kundene våre! Dette er edle dråper, med en smak av kysten.
Garnviks Røkeri
En familiebedrift fra Frøya som ble etablert i 2014, og har siden da gjort seg bemerket. Det som er viktig for Garnviks Røkeri er ekte råvarer, utsøkt smak, kvalitetsgaranti og kombinasjon av ny og gammel matkunnskap.
Hitra gårdsmat
Hitra Gårdsmat er kjent for sine gode oster med lokale råvarer fra kyrne som beiter rundt fjøset. Ost fra glade kyr er mottoet. Kyrne går tur hver dag hele året i sjølufta langs Trøndelagskysten, og det kjennes på smaken.
Helgebostad Hagebruk
Et lite hagebruk med rikt innhold på Helgebostadøya utenfor Hitra.
Hitra og Frøya Honning
Lynghonning fra Hitra Birøktelag.
Dolmøy House of Seafood
En totalleverandør av sjømat, både hvit fisk, laks og ørret. De kan tilby et bredt sortiment av fisk, som fersk, lettsaltet og diverse røkte produkter fra sitt fiskemottak og røykeri på Dolmøya på Hitra.


Aktiviteter på DalPro under matfestivalen:
Hjorteforing, gårdsbesøk og tursti -På DalPro i Hammerstaddalen er livet herlig! Her kan du oppleve at hjorten spiser rett fra hendene dine. Du møter også de andre dyrene våre. Nytt i 2021; Tursti fra gården til fjæra.


Servering:
DalPro Gårdsmat lager grillmat, det blir også kaffe, kaker og vafler.

Publisert

ISO sertifisering

Hurra for Dalpro ✨

Vi er nylig re-sertifisert i ISO 9001, verdens mest anerkjente standard for kvalitetsledelse. Dette er et kvalitetsstempel vi er veldig stolt av. 

En ISO 9001-sertifisering er et bevis på at DalPro AS jobber aktivt for å møte krav og forventninger til kvalitet og kundetilfredshet i vår tjenestelevering i tiltakene VTA (varig tilrettelagt arbeid) og AFT (arbeidsforberedene trening)

Kvalitetsstempelet gir en trygghet for god tjenestelevering både for kunde, ansatte i VTA , AFT og for våre samarbeidspartnere i næringslivet. 

Publisert

Frøya og Hitra kommuners signering av Trøndersk Matmanifest på DalPro

10. februar kl 10:00 signerte Frøya og Hitra kommuner Trøndersk Matmanifest på DalPro.

Matregionen Hitra og Frøya

Øyriket er en sterk matregion, ledende på matproduksjon fra havet, og betydningsfull landbruksproduksjon. Regionen har en stor andel prisvinnende lokalmatprodusenter som baserer produksjonen sin på et mangfold av råvarer. Ved å tilslutte seg det Trønderske Matmanifestet vil Hitra og Frøya kommuner ha et sterkt ønske om å jobbe for og med hele eller deler av punktene i Trøndersk Matmanifest.
Kommunene vil gjennom strategier og planer jobbe for å nå intensjonene i Trøndersk Matmanifest. Det interkommunale selskapet DalPro vil være et viktig verktøy for å nå målene i operasjonalisering av Matmanifestet. DalPro vil gjøre dette ved å lede og koordinere arbeidet for at Frøya og Hitra skal nå de 8 punktene i matmanifestet

Visjon: Frøya og Hitra – Regionen for matopplevelser

Signering av Trøndersk Matmanifest

Å signere Trøndersk Matmanifest innebærer at aktørene har et sterkt ønske for å jobbe etter de 8 intensjonene i manifestet – både i hverdagen og når det skal legges strategier og planer. Ved å signere sier du at du ønsker å bidra til å fremme de trønderske råvarenes og matproduktenes mangfold, smak og særpreg fra hav til høgfjell. Det innebærer også å bidra til å bruke råvarer og produkter som fremmer matglede og helse.
Det er altså ikke bare festmaten som skal trekkes fram. Hverdagsmaten er like viktig, og i Trøndelag fins det gode råvarer som gir matglede på en helt vanlig tirsdag også.

De 8 løftene i matmanifestet er intensjonsbasert, og det er opp til hver enkelt aktør å finne ut av hvordan, og i hvor stort omfang, de følger opp.

  1. Vi ønsker å fremme de trønderske råvarenes og matproduktenes mangfold, smak og særpreg, fra hav til høgfjell
  2. Vi vil bidra til å bruke råvarer og produkter som fremmer matglede og helse
  3. Vi vil bidra til å markedsføre og bruke mat eller mattradisjon som en attraksjon
  4. Vi vil bidra til å formidle historiene om råvarene og tilberedningen
  5. Vi vil bidra til å utnytte råvarenes og produktenes sesongvariasjoner
  6. Vi vil bidra til å bruke råvarer og produkter ut fra miljøhensyn
  7. Vi ønsker å fremme god mat og matkultur hos barn og unge
  8. Trøndersk mat og matkultur skal være kunnskapsbasert. Vi vil bidra til utvikling av trønderske råvarer og produkter gjennom utdanning, nyskaping og forskning

Vi feirer 10 år med Trøndersk Matmanifest!

Som første region i verden fikk Trøndelag et eget matmanifest i 2011.

Disse skal signere Trøndersk Matmanifest 10.februar 2021
· Skaun kommune v/ordfører Gunn Iversen Stokke
· Ole Vig vgs
· Hitra kommune v/ ordfører Ole Haugen
· Frøya kommune v/ ordfører Kristin Furunes Strømskag
· Selbu kommune? – KRI følger opp
· Tydal kommune v/ ordfører Jens Arne Kvello
· Midtre Gauldal kommune v/ ordfører Sivert Moen
· Rindal kommune v/ ordfører Vibeke Langli
· Visit Namdalen v/ Bente Snildal

Les mer om Trøndersk Matmanifest: på Matriket midt

Publisert

Vi har hatt besøk av Trønder TV

Reporter Jens Einar Aune besøker DalPro og intervjuer flere av de ansatte. Her får vi se litt av hverdagen til de som jobber i de forskjellige avdelingene våre.

Lars Erik og Robert tilbereder flatbiff av hjort fra DalPro. Oppskriften finner du her:

Oppskrift:

Dette trenger du til 4 personer:
800 gr flatbiff av hjort fra Dalpro
800 gr mandelpotet
2 ss smør
300 gr sopp (kantareller, aroma, portobello), eller det du har tilgang på
1 løk
2 fedd hvitløk
2 dl innkokt oksekraft eller fond
50 gr grotteost fra Hitra Gårdsmat
2 ss tyttebærsyltetøy
1 liten savoykål fra Helgebostad
2 ss rørosrømme
Fersk timian
1 sitron
3-4 ss sukker
1/2 flaske rødvin
 
Slik går du fram:
Gni kjøttet inn med salt og pepper. Brun på høy varme i en panne med matolje og smør, tilsett timian og hvitløk og øs godt over kjøttet. Stek det ferdig i en forvarmet ovn på 180 grader i 8 minutter, eller til det har en kjernetemperatur på 54 grader. Hvil kjøttet i minimum 5 minutter før du skjærer det i skiver.
Skrell mandelpoteter og kutt i terninger. Stek potet-terningene på medium varme i matolje, sammen med et par hvitløksfedd til de er møre. Riv over grotteost rett før servering.
Kutt løk i terninger og fres i en panne sammen med all soppen. Bruker du portobello, husk å ta av skallet. Bruk godt med smør. Når soppen har fått en fin bruning rører du inn rømme og fløte, smak til med salt og litt sitronsaft.
Lag en lys karamell og kok ut med rødvin. Tilsett innkokt oksekraft og redusér til det blir tykt. Rør inn en skje med tyttebærsyltetøy og litt timian til slutt.
Anrett dette fint på en tallerken med dampet kål.
Publisert

Hjortehviskeren

En depresjon gjorde det umulig for Gøril å være i jobb. Veien tilbake skulle gå via en flokk hjorter og en tålmodig veileder.

Hodet er en finurlig sak. Den kan gjemme ting bakerst og kun hviske om det lenge. Men en dag begynte hodet til trebarnsmoren Gøril Berg (40) å rope om ting som hadde skjedd for lenge siden. Ting som hun knapt husket. Hun ble kastet inn i en depresjon. Hun sluttet å spise og drikke. Hun lå i fosterstilling og kroppen var i konstant panikk. Angsten ble en fysisk knyttneve som holdt henne hardt nede. Det gikk så langt at hun forsøkte å avslutte livet:

– Det var mørkt og trist. Jeg så ingen lys i enden av tunnelen. Det ble for vanskelig å klare seg selv.

Fra å være den som hjalp andre, måtte hun få hjelp selv. Det skulle vise seg å være livreddende hjelp. Gøril ble lagt inn på Distriktspsykiatrisk senter (DPS) og fikk profesjonell hjelp til å forstå hva som skjedde. Hun hadde posttraumatisk stress fordi hun hadde blitt utsatt for overgrep i barndommen:

– Ting ble bare enda verre da jeg skjønte at jeg ikke kom til å klare å gå tilbake i jobben som hjemmesykepleier. Det var liksom ingen vei tilbake til den personen jeg var før. Det var så tungt, det.

 

Gården som får potensiale til å gro

Gøril ser mot skogen på DalPro gård på Hitra. Hun ringer med bjella og hun rekker ikke ringe lenge før de kommer løpende. Først en så flere. Det kan nesten virke som om flokken er endeløs stor. Dette er altså dyrene som ble redninga for Gøril, en flokk med hjorter:

– Da jeg kom hit til DalPro, kunne jeg ingenting om hverken gårdsdrift eller hjorter. Men Terje Stølan, veilederen min er helt utrolig. Han er en leder som ser deg for den du er og som ser når han kan legge mer ansvar på deg.

Etter ett år ute av arbeidslivet og flere innleggelser fikk Gøril tilbud via NAV om arbeidsrettet rehabilitering på DalPro AS. Gården har over 65 deltakere og 20 ordinært ansatte. De er opptatt av å gjødsle potensiale, enten det er i gartneriet eller i deltakerne på gården. De ser etter nøkkelen til arbeidsglede i alle og de lar folk finne ut av ting på sin måte:

– Jeg vil påstå at DalPro har forandret livet mitt.  For meg er dyr både terapi og medisin, for de har ingen forventninger til deg. Jeg kan ta meg den tiden jeg trenger. Jeg bruker mye tid på å bare snakke med dem.

Det er kanskje derfor de kaller henne Hjortehviskeren. Hun har nemlig et eget lag med dyrene. De snakker med hverandre.

Det er noen av hjortene som utmerker seg, som Gøril har knyttet seg til litt mer enn andre, blant andre Berta. Hun fotfølger Gøril som en hund. Men Gøril vet at når tiden er inne, så skal noen av hjortene bli til mat. DalPro er intet mindre enn Norgesmestre på kjøttprodukter to år på rad og har vunnet gullmedalje for beste biff. Selv verdens fineste Berta skal en dag bli verdens beste middag og det har Gøril et avslappet forhold til:

– Det er naturens gang og jeg synes det er helt greit at de blir mat. Jeg blir jo ekstra stolt fordi det er så høy kvalitet på det vi leverer. Kjøttet blir levert til de fineste restauranter og blir til gode øyeblikk for gode folk.

Kjendiser som tv-kokken Gordon Ramsay lovpriser kjøttet fra DalPro, og har pekt det ut som det beste på markedet. Det er sånt som Gøril og gjengen på DalPro tar til seg. Alle rutiner er der for en grunn. Hjortene og villsauene skal ha et fantastisk liv, gode samtaler med folka på gården og et fritt liv. Det er sånn man får det beste produktet, ved å være human.

Å vinne tryggheten tilbake

Gøril fant sakte, men sikkert tilbake til en trygg hverdag.  Terje lot henne få ta over for mange av hans oppgaver, hun endte til og med opp som fostermor for villsau-lam i sommer. Men så kom beskjeden om at hennes tid på DalPro var over. Hun skulle prøve seg selv:

– I midten av august hadde jeg sluttdato på DalPro. Jeg skulle egentlig ha kommet meg ut i arbeid. Men så var det to som sluttet og jeg fikk muligheten til en varig tilrettelagt plass. Den greip jeg med nebb og klør. Når jeg fikk bekreftet at jeg hadde fått plassen, da kjente jeg at skuldrene senket seg.

 

Alvoret i stemmen hennes bekrefter det. Gøril ser oss rett i øynene og kaller en spade for en spade:

– Å potensielt bare bli gående hjemme, kunne ha blitt fatalt for meg. Om det ikke hadde vært for DalPro og dyrene, så hadde jeg ikke vært her i dag. Det er en alvorlig ting å si, og alle som lytter til Gøril forstår at hun mener det. Gøril vet at hver dag må hun jobbe for å holde seg frisk, det kommer ikke av seg selv. Hun er også helt åpen om at hun kan bli lagt inn igjen på DPS. Åpenhet rundt psykiske lidelser kan være det som redder liv, mener hun:

–  Jeg har valgt å være helt åpen rundt min angst, fordi jeg tror at veien tilbake blir lettere uten å måtte bære skammen i tillegg til sykdommen. Terje og jeg snakker om mye, både hjort, villsau og de dype ting i livet. Her finner jeg en aksept for at alle dager ikke er like bra. Det er det som holder meg frisk, nemlig å bli sett som et menneske. Ikke bare en som skal produsere og skape en sum i regnskapet.

En dag er kanskje Gøril klar for å ta på seg jobb utenfor DalPro. Men foreløpig hvisker hun med hjortene på DalPro for å stoppe brølet i hodet, og de hvisker med henne fordi hun lytter.

 

Artikkelen er hentet fra nettserien: godtjobba , alle bilder og innhold i denne artikkelen kommer derifra.