Publisert

DalPro på engelskkurs i Aten

12. juni reiste vi 16 ansatte fra DalPro på en ukes engelskkurs i Aten. Muligheten til dette fikk vi gjennom Erasmus+, der vi søkte om midler til engelskkurs med mål om å styrke flerkulturell kommunikasjon. Erasmus+ er EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.  Vi erfarer at det er en del misforståelser og utfordringer på grunn av vårt flerkulturelle samfunn. Det er en stor fordel om man kan uttrykke seg godt på flere språk i jobbsammenheng i vår butikk på DalPro, på markeder og med kunder og leverandører til vår matproduksjonsavdeling, vaskeriavdeling og gårdsavdeling, men også i det daglige liv utenom jobb. Kommunikasjon er viktig for god inkludering.

Vår lærer i Aten er gresk, men jobber som engelsklærer på en skole i Aten, samt at hun er lærer på ulike engelskkurs for Erasmus+ Greece. Gjennom ulike aktiviteter jobbet vi med utvikling av vokabular, lesing, skriving og ikke minst selvtilliten til å faktisk snakke på engelsk. Gjennom å lytte og snakke lærte vi også om andre lands tradisjoner sammenlignet med norske tradisjoner.

I løpet av kurset har vi også tilegnet oss nye digitale ferdigheter ved å bruke apper til oversettelse, spill, aktiviteter og ikke minst google maps. For flere av de reisende ble det også mye læring i hva man skal pakke for ei uke i varmere temperaturer, ordne seg pass og bestille helsetrygdekort, hva er lov å ha med i håndbagasjen, huske solkrem og vannflaske, lese meny og bestille mat på engelsk.

Selv om store deler av dagen ble brukt på kurs i en kjeller uten vindu…..fikk vi likevel tid til å spise god gresk mat og utforske litt av byen. Vi måtte selvfølgelig besøke Akropolis når vi først var i Aten, og noen benyttet også anledningen til å bade i varmt hav for første gang.

Richard Hammernes, som er ansatt i varig tilrettelagt arbeid som produksjonsarbeider ved DalPro Gårdsmat, syns dette var en kjempebra tur. Han sier at han på kurset fikk snakket mye engelsk både sammen med og foran gruppen. Han sier kurset inneholdt mange spennende aktiviteter og at dette var en fin måte å få praktisert engelsk på. Ellers vil Richard trekke fram den gode maten som et høydepunkt, og selvfølgelig Akropolis, som var litt av en gåtur. Det eneste negative var at dagene gikk altfor fort.

På denne turen var vi 8 jobbveiledere og 8 ansatte i VTA (varig tilrettelagt arbeid) som reiste. Å få reise på en slik tur sammen har gitt oss en opplevelse for livet. Alle har på ulike måter tilegnet seg ny kunnskap, nye erfaringer og opplevelser. Vi har lært mye om oss selv og vi har blitt godt kjent med de vi ikke jobber sammen med til daglig. Det har vært fantastisk å se hvordan alle har tatt vare på hverandre og hvordan alle har tatt hensyn til andres utfordringer og behov.