Informasjon villsau

Til villsauprodusenter på Frøya og Hitra

Det nærmer seg en ny slaktesesong, og vi ser fram til å motta årets villsaulam fra dere.

KSL tillegget er innbakt i avregningsprisen. Vi ønsker ikke lam fra de som ikke har godkjent KSL, og det vil bli trukket 40% på avregning for de som ikke har dette godkjent.

Mange av dere lurer på hva gjennomsnittsvekten er på villsaulammene vi har slaktet og her er en oversikt over de siste årene. Om du over flere år har ligger mer enn 1kg under gjennomsnittet vil vi vurdere å ta inn lam fra andre aktører.
2024 gjennomsnitt 11kg
2023 gjennomsnitt 11,3kg
2022 Gjennomsnitt 11,5kg

Villsaupriser i krHøst 2025
Lam < 9,0 kg14,41,-
Lam 9-10 kg34,41,-
Lam 10-12 kg43,41,-
Lam 12-15 kg58,91,-
Lam over 15kg 60,-
Ungsau 35,-
Sau10,42,-
Vær0,11,-

Alle priser er oppgitt eks.mva

Videre kommer det følgende tillegg/fradrag til ovennevnte priser:

TilleggSatsKommentarer
Økologisk tilleggKr 50 pr lamAlle klasser
Tilskudd lammeslaktKr 470 pr lamGjelder for alle lam
Grunntilskudd (SLF)* Lam fra 13-25 kg: 6,10kr Fra 22.09 2,5kr kg              1  * Sau, og ungsau: kr 2,8 kr    Fra 13.10.25 3,8 kr         Kommer i tillegg til kjøttpris
Distriktstilskudd (SLF)kr 5,25 pr kgKommer i tillegg til kjøttpris.
Fraktkompensasjonkr 32,15 pr stkDyr levert til slakteriet av produsent, gjelder ikke retur dyr.
SkinnNettotilskudd på kr 20 pr stk. 
OmsetningsavgiftSau: 1,8kr Lam: 1,8kr   
Elektronisk øremerkingkr 12 pr individ for korrekt RFID-merking 
Annet:Priser:
Returslakt (pakkes i skrottpose)                       455kr pr dyr
Grovpartering (pakkes i esker)                       250kr pr dyr
Returskinn (salting, palletering, sortering og frakt)                       250kr pr skinn
Hygienetrekk ved urene dyr                       150kr pr dyr


RETUR AV SLAKT- PARTERING

  • Leverandører kan bestille egne dyr i retur etter gjeldende satser.
    • Ved returslakt skal slaktet hentes dagen etter slakting, eller mandag ved slakting på en fredag.
    • Partering og returslakt samt antall skal føres på fraktbrev, og det er produsenten selv som er ansvarlig for at dette blir notert.
    • Returslakt må meldes til slakteriet i forveien
  • Ungsau, sau og vær med gammel ull tas ikke imot.
  • Dyr til retur eller returskinn, må tas ut og merkes med Dalpro returmerker. Dette må være gjort før henting av dyrene.

KRAV TIL KVALITET OG MERKING

  • Dyra skal være merket etter gjeldende forskrifter.
  • For å få lammene klassifisert som villsaulam, må de framstå som typisk villsauslakt. (Krysninger godtas ikke)
  • Skinn i retur til garving merkes spesielt med” Returskinnmerker”.
  • Dyrene slaktes med ulla på og må av hygieniske årsaker ikke være tilgriset eller skitne utover det normale.
  • Skitne dyr vil ikke tas imot.

ANNET
Transport: Ca. 70 lam pr gang. Dyrene hentes av DalPro og ved avtalt ankomst må dyrene være klar for levering.
Returskinn:
– Vi sender dine returskinn til garveri og du vil få dem i retur fra garveriet når de er ferdige. Garvekostnader betales direkte til garveriet. Vi bruker Granberg Garveri.
– Dalpro fraskriver seg ansvar om skinnet blir skadet under garving. Om skinnet blir kassert og dere/ garveriet mener det er Dalpro sin feil vil dere få refundert kostnaden Dalpro har tatt for returskinn. Dette må sendes på epost med dokumentasjon fra Garveriet, til Marianne@dalpro.no så retter vi opp i eventuelle feil.

  • Skinn som produsent ønsker å garve selv, må hentes samme dag som dyrene blir slaktet, og her gis det ikke tilskudd fra oss. Her må det gis tydelig beskjed i forkant.